Stress is een keuze

We zitten alweer in week 7 van de 'intelligente lockdown'. Een nieuw woord dat inmiddels wel bijna het meest gebruikte woord is in het nieuws, naast coronavirus en covid 19. Het gaat in elk geval allemaal om hetzelfde. We zitten in een crisis, voor velen een regelrechte ramp. Een echte stress situatie.

Crisis is het zeker. Praktisch alles ligt stil en wel wereldwijd. Onvoorstelbaar.
De cijfers voor mijn bedrijf: er stonden 20 bevestigde groepsreizen in de planning voor dit lopende jaar. Dat mag je in mijn business echt een topjaar noemen! Daarvan zijn er inmiddels 15 geannuleerd, waarvan enkele groepen 'overwegen' (!!) om de reis in 2021 te maken. Geen zekerheden.
Voor 3 groepen heb ik een nieuwe reisdatum, later dit jaar of in 2021 en 2 groepen hebben nog niet definitief besloten of ze wel of niet reizen.

Stress? Neen. We zitten allemaal in dezelfde storm en we hebben, zoals in iedere situatie, zelf een keuze! Ik zie prachtige en creatieve voorbeelden: horecabedrijven die afhaalmaaltijden verzorgen, sportscholen die digitale workouts geven, reisorganisaties die informatieve webinars organiseren en zo zijn er nog veel meer. Er zijn ook bedrijven die echt nog niets mogen (ik denk bijvoorbeeld aan kappers; ik wou dat ze weer aan het werk mochten...) maar in het ergste geval is er in ieder geval in Nederland een financieel vangnet voor de meeste getroffenen.

Zelf zit ik in de gelukkige positie dat ik geen vaste (zakelijke) lasten heb en een echtgenoot met een inkomen. Ik heb dan ook besloten om de zo plotseling ontstane en bijzondere vrije tijd goed te benutten.

Ten eerste maak ik iedere dag een lange wandeling. Dat mag gelukkig in Nederland, een zegen. Die wandeling geeft niet alleen lichamelijk ontspanning, maar ik kan ook mijn gedachten de vrije loop laten. Mijn hoofd komt tot rust en er borrelen allerlei ideeën op. Daarnaast is wandelen dé manier voor een goed gesprek met manlief of één van de kinderen. Een goed voornemen dat ik ook in het post-corona tijdperk wil blijven volhouden.

Ten tweede heb ik ontdekt dat in de afgelopen jaren praktisch al mijn tijd is opgegaan aan mijn bedrijf. Met veel plezier hoor! Reizen en organiseren zijn twee hobby's waarmee ik mijn geld kon verdienen. Er is echter meer in het leven dan werk alleen. Sinds kort maak ik weer tijd voor vrijwilligerswerk.
In de toekomst zal ik die nieuwe balans beter bewaken.

Ten derde ben ik me er zeer bewust van (geworden) dat we een enorme claim op moeder aarde leggen met o.a. ons reisgedrag. We zullen vast wel blijven reizen maar zo onbeperkt als voorheen? Reizen zal wellicht ook duurder worden. Wie het weet, mag het zeggen. Het is voor mij in ieder geval een eye-opener en reden om actief te zoeken naar alternatieve (reis)mogelijkheden.

Laten we met elkaar vertrouwen op de wetenschap, laten we positief blijven dat er binnen afzienbare tijd een vaccin komt tegen dit virus en dat ons gezondheidssysteem overeind blijft. Niets gebeurt zonder reden en we gaan hier samen doorheen komen. In een veranderde samenleving, dat is zeker. Maar hopelijk op een goede manier.

In een eerder blog heb ik geschreven dat geluk een keuze is (https://bdl-grouptravel.nl/geluk-is-een-keuze).
Zou dat wellicht ook opgaan voor stress? We zitten allemaal op deze onbekende weg en weten nog niet waarheen deze leidt. Het zou zo maar iets goeds kunnen zijn. Mijn tip: accepteer wat gebeurt en kies voor geluk, dat geeft je energie, meer weerstand en meer positiviteit in deze uitdagende tijden.

Zorg goed voor jezelf en voor elkaar!

Share this: