Hoe nu verder…

Donkere wolken pakten zich samen boven de reiswereld toen half maart alles werd stilgelegd. Nu is het half juni en langzaam start een aantal zaken weer op, nadat we in Nederland zo’n 3 maanden in een ‘intelligente’ lockdown zijn geweest. De eerste vakantiereizen worden weer geboekt en ik krijg dan ook met enige regelmaat de vraag of ik al weer druk aan het werk ben.

Neen dus. Mijn bedrijf ligt nog steeds zo goed als stil. Dat komt omdat ik me enkel en alleen bezig houd met vaste (meest zakelijke) groepen.
Businessclubs, bedrijven, (personeels)verenigingen, orkesten; die groepen zijn nog niet zo happig op een meerdaagse reis naar ‘verweggistan’. Er zijn nog teveel onzekerheden en economisch gaat het natuurlijk niet echt goed…..

Er zijn nog steeds risico’s en niet alleen voor die groepen, zeker ook voor mij als bedrijf. Want hoewel onze overheid rondbazuint dat ze je echt niet repatriëren mocht het fout gaan, wij als reisorganisatoren hebben een zorgplicht. We moeten (en zullen) zorgen dat de gasten veilig weer thuis komen. Of dat de reis (al dan niet kosteloos) omgeboekt kan worden als een bestemming niet veilig is.
Dat zijn best grote financiële risico’s, zeker voor de wat kleinere reisorganisaties.

Hoe nu verder?
Ik ben ervan overtuigd dat de zakelijke groepen uiteindelijk ook weer op reis gaan, maar dat deze markt als een van de laatsten zal opstarten.
Het reisprogramma zal denk ik belangrijker worden dan de reisbestemming. Vaker zal de nadruk liggen op elkaar (fysiek) ontmoeten, (beter) leren kennen (teambuilding) en op een inhoudelijk programma. Ook duurzaamheid en milieu zullen meespelen bij de bepaling van de bestemming.

Goed nieuws! Er zijn nog veel prachtige (vaak onbekende) plekjes in ons eigen land. Fantastische locaties waarvoor je niet eerst met mondkapje in een vol vliegtuig hoeft te stappen. Mijn eigen regio (Twente en Salland) is verrassend mooi, maar ook Friesland, de Waddeneilanden, Zuid-Limburg, de Achterhoek, eigenlijk heeft heel Nederland veel te bieden!
Mocht je graag met je groep op reis willen, dan help ik je graag met het uitwerken van een afwisselend en boeiend programma.

We hoeven niet ver weg om verder te gaan.

Share this: