Hoe nu verder….deel 2

Mooi hoor, dat (grote) reisorganisaties weer vakanties kunnen en mogen verkopen, voorzien van Covid Care Service en repatriëringsgaranties.
Mooi ook, dat er liefhebbers zijn voor (verre) vakanties. Mens durft te leven! En geld moet rollen.
Mooi ook, dat het inmiddels wel duidelijk is dat 'pakketreis-organisatoren' veel meer te bieden hebben dan alleen een pakketreis. Zij bieden namelijk ook de nodige zekerheid dat er voor je gezorgd wordt als je op reis bent. Zorgplicht noemen we dat in de reisbranche.
En dat blijkt heel hard nodig, in dit land, in deze wereld, waar het stoplicht van rood naar oranje en geel springt, maar groen nog lang niet in zicht is.

Het is dus niet 'veilig' om te reizen. Vooral niet voor de 'kostendragende' touroperator. Dat blijkt! De krantenkoppen liegen er niet om:
Reisorganisatie haalt reizigers terug uit Kroatië.
Reisorganisatie haalt reizigers terug uit Aruba.
In Spanje weer 6 provincies naar code rood.
Reisadvies voor Finland/Estland/Litouwen naar code oranje.
Etc.etc.etc.

Voor een grote reisorganisatie is het mogelijk om het risico te spreiden over vele bestemmingen; krijgt hulp van de overheid; heeft grote inkoopkracht en invloed op de (betalings- en annulerings)voorwaarden bij leveranciers etc.etc. Maar winst maken? Ik heb er een hard hoofd in. Overleven is momenteel al een kunst op zich.

BDL-Grouptravel B.V. is één van de vele kleine reisspecialisten.
Maatwerk voor groepen. Werkzaam vanuit huis.
Daar zijn er veel van, kleine gepassioneerde specialisten. Kijk maar eens op de website van de VvKR! De meesten krijgen geen overheidssteun, hebben geen grote inkoopkracht. Wel heel goede contacten met leveranciers en relaties! Tot nu toe heeft dat laatste (en een echtgenoot met een inkomen) ervoor gezorgd dat ik het hoofd boven water kan houden.

Ondernemen is risico nemen, dat moet je durven en kunnen, maar nú een (zakelijke) groepsreis organiseren is als Russische Roulette.
Het virus is overal, maar kan als brandhaard zomaar opduiken, het stoplicht springt op oranje of rood, de zorgplicht geldt, breng de groep maar thuis, risico reisorganisator. In een jaar waarin de omzet tot nu toe € 0,00 is en groepsreizen alleen maar omgeboekt of geannuleerd zijn, moet je dus afwegen of je zo'n risico wil nemen.

Blijkbaar denken de meeste relaties er ook zo over; weinigen zijn bereid om nu met hun businesspartners of personeel gezellig een weekendje op reis te gaan. De agenda blijft (on?)voorstelbaar leeg.

Dat wil niet zeggen dat ik helemaal geen reizen meer organiseer! Er staan nog een paar groepsreizen gepland voor dit najaar en ik hoop oprecht dat deze door mogen gaan. Andere groepsreizen zijn doorgeschoven naar voorjaar 2021. 'Alleen samen krijgen we corona onder controle' is de leus in deze uitdagende tijd. Je hoeft geen viroloog of wetenschapper te zijn, om te concluderen dat voorlopig nog veel onzeker is en dat we vooral op lange(re) termijn moeten denken.

Ik heb tijdens mijn heerlijke vakantie (in eigen land) besloten dit bijzondere jaar als 'sabbatical' te bestempelen.
Rust nemen, wandelen, reflecteren op de toekomst, investeren in contacten die er echt toe doen, investeren in mezelf middels trainingen en cursussen, vrijwilligerswerk doen voor verschillende instanties.
Het geeft ongelooflijk veel voldoening maar vooral rust.
Ik volg mijn hart en er ontvouwt zich een heel mooi pad.
Daarover later meer!

Share this: