Spaans Baskenland: architectuur en gastronomie

Het was een prachtige reis vol architectuur en gastronomie, de 4-daagse trip naar Bilbao en San Sebastian.

20160603_164008Met een groep van 34 personen vertrokken we op donderdag 2 juni vanaf Schiphol naar Bilbao, een vlucht van krap 2 uur. Na aankomst hebben we een rondrit door Bilbao gemaakt waarbij onze lokale gidse Eva met enthousiasme over haar stad Bilbao vertelde.
Deze avond dineerden we in restaurant La Vina del Ensanche. Een fantastische culinaire ervaring! Wat een passie bij deze koks die voor onze neus de gerechten met heel veel liefde bereidden, maar daar zelf heel bescheiden onder bleven. Wat mij betreft gaat meneer Michelin daar maar eens dineren. Sterrenwaardig.

20160604_140810Op vrijdag lag de nadruk op de stadsontwikkeling van Bilbao en de architectuur. Onder leiding van architect/gids Berndt Nitsch hebben we de stad van bovenaf bekeken en vervolgens een wandeling gemaakt door het moderne Bilbao. Vanaf het Euskalduna Congress Palace tot aan het Guggenheim Museum. Na de lunch in de bistro van het Guggenheim hebben we de collectie in het museum bekeken. Indrukwekkend.
Het diner deze avond was in een typisch Pintxos-restaurant op de Plaza Nueva in Bilbao. Lekker eten in een gezellige ambiance.

20160604_145428Zaterdag stond een dagtocht naar San Sebastian op het programma. In Bilbao regende het, maar in het 100 km verderop gelegen San Sebastian scheen de zon. Onder leiding van lokale gidsen werd niet alleen de stad bezocht, maar ook op diverse plekken heerlijke pinxtos gegeten. Do as the locals do….met een pinxtos en een glas wijn genieten van het Spaanse leven.
’s Avonds hebben we gedineerd in het met een Michelinster bekroonde restaurant Zortziko in Bilbao. Tongstrelende gerechten en heerlijke wijn; niet voor niets wordt Spaans Baskenland dé gastronomische regio van Spanje genoemd.

Op zondagochtend hebben we nog een fietstocht gemaakt langs de hoogtepunten van de stad (de kracht zit vaak in de herhaling) en konden de gasten nog even genieten van een koffie op het terras. Daarna met een rechtstreekse vlucht van Vueling weer terug naar Schiphol, alwaar een einde kwam aan deze reis vol architectuur en gastronomie!

Voor meer foto’s van deze prachtige steden, zie de fotogalerij op deze website.

Share this: