Het pad dat zich ontvouwt…. deel 2

Het is maart 2021.
Het is een jaar geleden dat de wereld in lockdown ging. Dat alle restaurants stantepede dicht moesten. Dat een pandemie ons leven op de kop zette.
Het is maar goed dat we niet wisten dat deze situatie meer dan een jaar ging duren.
En we zijn er nog niet.

Vorig jaar deze tijd was het ‘vreemd druk’. Zie mijn blog ‘hoop doet leven’.
Alle groepsreizen werden geannuleerd of verzet naar een latere datum. In eerste instantie naar najaar 2020 maar dat bleek te vroeg gejuicht. Vervolgens naar voorjaar 2021. Daar zijn we nu. Nog steeds is het te vroeg om te reizen. Weer ben ik aan het omboeken en annuleren.

Dankzij goede contacten en constructieve samenwerkingen is het mogelijk om de meeste groepen zo goed als schadeloos te stellen. Daar ben ik heel dankbaar voor.

Volgende geplande groepsreis: september 2021. Wil je mijn eerlijke mening? Ook dat is waarschijnlijk nog te vroeg voor reizen in grotere groepen. Als we vanaf zomer 2021 weer met kleine gezelschappen op stap kunnen, mogen we blij zijn. Dat zegt mijn gevoel. En dat zal dan nog steeds met restricties zijn. Een negatieve test of misschien wel een vaccinatieplicht. Laten we hopen dat een test voldoende is. Verplicht vaccineren gaat mij een flinke stap te ver! Hopelijk is er op dat terrein respect voor ieders mening.

Voorjaar 2022, daar richt ik me op, wat betreft mijn (zakelijke) groepen. Die staan dan ook al gepland.

Dat betekent twee jaar zonder inkomsten uit mijn reisorganisatie.
Een paar maanden heb ik gewerkt bij de GGD, dat was niet helemaal mijn ding. Momenteel freelance ik voor een bedrijf dat helpt bij het inschrijven op aanbestedingen. Backoffice werkzaamheden. Blijkbaar kun je veel meer dan je in eerste instantie denkt. Een totaal nieuwe branche, leuk en leerzaam.

Maar mijn vizier staat op iets anders. De laatste reis!

In oktober 2020 ben ik begonnen met de opleidingen Uitvaartbegeleider en Ritueel Begeleider.
Eind deze maand rond ik de opleiding voor ‘Ritueel Begeleider’ af met een herdenkingsceremonie. Onlangs had ik het voorbereidende gesprek met de familie, die (langer geleden) een dierbare heeft verloren. Deze dierbare zetten we opnieuw ‘in het licht’. Verrijkend, voor de familie én voor mezelf. Wat een bijzondere ervaring!

Eind april rond ik de opleiding ‘uitvaartbegeleider’ af.
En dan? Het is een enorme switch van de reisbranche naar de uitvaartbranche.
’s Nachts je bed uit om een vlucht te halen is wat anders dan je bed uit omdat iemand is overleden. Bovendien kan (en wil) ik mijn bedrijf BDL-Grouptravel B.V. (nog) niet afsluiten, er staan uitgestelde reizen gepland t/m voorjaar 2022.

Toch zet ik kleine maar duidelijke stappen in de richting van de uitvaartbranche. ‘De laatste reis’ verdient net zoveel aandacht als andere grote gebeurtenissen in je leven. Om daar mijn steentje aan bij te dragen, lijkt me enorm dankbaar en verrijkend werk.

Stap voor stap ga ik voorwaarts op het pad dat zich ontvouwt!

Share this: