Het einde van het vertrouwen?

Langzaam maar zeker veranderen landen van oranje naar geel en dan hopelijk naar groen, er komt vertrouwen in de toekomst en blijkbaar wil men graag weer op reis.

De eerste groepen melden zich, zij het voorzichtig. Met een groep op reis is toch iets risicovoller dan als gezin of individueel. Maar....de eerste voorstellen zijn verzonden en enthousiast ontvangen.
Men wil wel boeken, maar nog niet betalen. De klant wil zekerheid. Risico's nemen, dat is nog wel een uitdaging. Dat is heel begrijpelijk. Niets is meer zeker en niemand durft te vertrouwen dat het allemaal bergopwaarts blijft gaan.

Leveranciers zijn blij met de boekingen. Hotels, restaurants, gidsen, ze krijgen van alle kanten aanvragen. Vroeger (ja, ja, we hebben het over ruim een jaar geleden) was er nog vertrouwen in elkaar. Kon je een hotel of restaurant boeken en kort voor aankomst de aanbetaling doen. Bij hotels kon je vaak nog tot een maand voor aankomst kosteloos annuleren, bij restaurants tot een week voor aankomst of soms zelfs tot een dag. Maar dat is niet meer. Ook leveranciers willen zekerheid en het liefst bij boeking al een eerste aanbetaling. Het is ineens ook helemaal niet meer gebruikelijk dat je deze aanbetaling terug krijgt bij annulering, zelfs niet als je heeeel lang voor aankomst annuleert. Ik heb het nu echt over boekingen voor voorjaar 2022!!

Dan maar een verzekering afsluiten. Helaas....ook dat was vroeger! Verzekeraars wringen zich in alle bochten om terechte (!) claims niet uit te betalen (betreffende geannuleerde reizen aan het begin van de coronapandemie) en nieuwe verzekeringen kennen alleen maar beperkingen. Alles rond corona of pandemie is niet meer te verzekeren maar erger, grote groepen kun je bijna niet meer op een 'groepsannuleringsverzekering' kwijt! Moet niet gekker worden.
Tot een jaar geleden kon ik een groep standaard verzekeren tegen annulering, indien één van de deelnemers kort voor vertrek zou komen te overlijden. Forse premie, maar het was te verzekeren. Maar nee, die clausule kan alleen nog maar met kleinere groepen en bij de eventverzekering is het er helemaal uitgehaald. Verzekeraars hebben blijkbaar geen vertrouwen meer in de toekomst, mijn vertrouwen in verzekeraars is ver onder het nulpunt gezakt.

Grote touroperators schermen met covid-garanties en kosteloos annuleren. Maar ja, zij hebben (1) inkoopkracht, (2) macht bij leveranciers én (3) een overheid die hen steunt in moeilijke tijden.
Drie zaken die niet gelden voor mijn bedrijf.
Mijn groepen willen ook graag een beetje zekerheid, maar ik kan, na anderhalf jaar zonder inkomsten, zelf dit soort financiële risico's niet dragen. Ik kan ook niet op de stoel van een verzekeraar plaatsnemen.

Moed en vertrouwen, dat heb ik, dat hebben wij nodig.
Vertrouwen dat groepen straks gewoon weer op reis mogen.
Dat leveranciers toch coulant zijn in noodgevallen.
Dat er een verzekeraar is die z'n verantwoording neemt.

Ik hoop oprecht dat het einde van de pandemie niet samenvalt met het einde van het vertrouwen in elkaar!

Share this: