Het nieuwe reizen

Afgelopen weken ben ik weer enkele keren op reis geweest met groepen. Werk aan de winkel, dus ik ben blij en dankbaar. De beperkende maatregelen, die door de regering in verband met de pandemie zijn opgelegd, hebben mijn reisorganisatie enorm veel geld gekost. Dus yes, we mogen weer, maar toch geeft het een dubbel gevoel, zeker nu we weer aan de vooravond staan van een spannende persconferentie. In heel Europa worden weer beperkingen opgelegd en ook wereldwijd is de pandemie nog lang niet onder controle.

Het reizen zelf is ook echt anders. In het weekend van 24/25 september was ik met een groep in Groningen. Precies op het moment dat in Nederland de qr-code werd ingevoerd. Op vrijdagavond mochten we nog overal ongelimiteerd naar binnen; op zaterdag werd dezelfde groep bij het lunchadres gecontroleerd op groene vinkjes. Verder voelde het heel vreemd dat om middernacht alles werd gesloten. Nog nooit een Businessclub zo vroeg terug gezien in het hotel (en zo fit aan het ontbijt… 🙂 )

Groningen

Een week later was ik in Hamburg. In Duitsland ging het er iets anders aan toe. Daar waren de mondkapjes nog verplicht en werd er streng op toegezien. Dat dit niet meer in ons Nederlandse systeem zat, was duidelijk hoorbaar als we weer ongemaskerd een hotel of restaurant binnenliepen: ‘Mundmaske!!’. En ja, die 2 uitroeptekens die hoorde je ook 🙂
Toch was het weekendje Hamburg een mooi voorbeeld dat duidelijke regels en het consequent toepassen daarvan wel werken. Iedereen draagt braaf het mondkapje en verder moest je je overal registreren. De Duitsers hebben daar een app voor, de Luca app. Heel handig en tijdbesparend. En, de 2G regel was daar op dat moment al ingevoerd. Vrijwillig voor de dienstverleners, maar het gaf veel privileges aan de restaurants of nachtclubs: met 2G hoefden ze niet te letten op sluitingstijden en aantal gasten. Stappen was daar dus weer mogelijk voor onze gasten. We hebben een mooi weekend gehad, tevreden groep!

Hamburg, Rathaus

Afgelopen weekend was ik in Kopenhagen. Toonbeeld van vrijheid. Geen controles (zelfs bij vertrek op Schiphol werd er geen qr-code check gedaan), met uitzondering van op de luchthaven hoef je in Denemarken geen mondkapjes te dragen, er zijn geen beperkingen qua bezoekers of openingstijden. Het voelde bijna weer zoals het ooit was. De reis was meer dan geslaagd, Kopenhagen is dan ook een prachtige stad en het is heerlijk om daar in vrijheid van te genieten.

Kopenhagen, Nyhavn

En toch… heb ik een dubbel gevoel. Het actieve programma in Kopenhagen, afwisselend binnen en buiten, met een koude zeewind, was voldoende voor een beetje gesnotter. Bij vertrek op de luchthaven heb ik de snotneus achter een mondkapje verborgen. Wel met een schuldgevoel. De officiële vraag bij incheck heb ik uiteraard beantwoord met ‘Ja, ik ben gezond!’
Bij terugkomst in Nederland toch maar even getest bij de GGD, gelukkig negatief.
Maar het dubbele gevoel, dat blijft!

Reizen, het is niet meer wat het is geweest.

Share this: