In de spotlights – Bilbao

Al jaren stond Bilbao op mijn bucketlist en afgelopen week was het eindelijk zo ver, een 2-daagse inspectiereis naar Spaans Baskenland bracht mij naar de stad Bilbao en dus is het nu de hoogste tijd om deze stad in de spotlights te zetten!

20160405_174147

Bilbao was vele jaren een grauwe industriestad gelegen aan de rivier de Nervion. Grote vrachtschepen voeren de stad in om te laden en te lossen bij de aan de rivier gelegen fabrieken en de stad had weinig toeristische aantrekkingskracht. De stad heeft ernstig geleden onder de Spaanse Burgeroorlog in de vorige eeuw en in 1983 kwam er ook nog eens een geweldige overstroming van de rivier Nervion waardoor de stad grotendeels onder water kwam.

20160405_170248De kentering kwam in de jaren '90, voornamelijk met de bouw van het Guggenheim Museum en het Congrespaleis Euskalduna. En met groot succes! De stad heeft nu een grote aantrekkingskracht en zeer terecht.

20160405_171502Het Guggenheim Museum is een opvallende eye-catcher als je de stad binnenkomt. Het beroemde museum voor hedendaagse kunst werd ontworpen door de Canadese architect Frank O. Gehry. Men hoopte dat er zo'n 400.000 bezoekers per jaar op af zouden komen, in de praktijk is dit een geweldige toeristische trekpleister die meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar naar Bilbao lokt. Zowel buiten- als binnenkant van het museum zijn een bezoek dan ook meer dan waard.

20160405_184057Bilbao heeft verder een prachtig oud centrum met kleurrijke straatjes, vele pinxtos barretjes, een overdekte markt Mercado de la Ribera, de indrukwekkende Santiago-kathedraal maar ook een levendig 'nieuw' centrum met prachtige winkelstraten, mooie pleinen en terrassen. Met de ligging in een soort van dal en omringd door bergen heb je overal het gevoel in een groot dorp rond te wandelen. Vanuit de stad kun je met een kabelbaan de berg op om te genieten van een fantastisch uitzicht over de stad, de rivier en bij mooi weer tot aan de Atlantische Oceaan.

20160406_111542Een meerdaags bezoek aan de stad Bilbao is heel goed te combineren met een dagtrip naar San Sebastian. Gelegen op zo'n 100 km afstand van Bilbao, vlakbij de Franse grens en direct aan de Atlantische Oceaan, is dit een mondaine badplaats met een elegante uitstraling.

20160406_110809Dit zie je o.a. in de aristocratische huizen die hier gebouwd zijn met uitzicht op het strand en de zee. Ook in San Sebastian vind je levendige straatjes, pinxtos barretjes, winkels, restaurants en altijd weer die doorkijk naar de Atlantische Oceaan.

Spaans Baskenland staat bekend om zijn gastronomie en je kunt er dan ook heerlijk eten. Van de diverse pinxtos die overal uitnodigend uitgestald staan in de pinxtosbars tot real fine dining in Michelinstar-restaurants, culinair kom je zeker aan je trekken in deze regio.

 

20160406_095613De ligging aan de ruige noordwestkust van Spanje maakt wel dat je niet bang moet zijn voor een buitje af en toe. Maar net als in Nederland zorgen de donkere wolken in combinatie met strakblauwe luchten voor de prachtigste plaatjes! En de meeste buien waaien ook zo weer over.

Kortom, Bilbao is meer dan de moeite waard om te bezoeken, zeker in combinatie met een bezoek aan San Sebastian.
Kijk gerust in de fotogalerij op de website of op mijn Facebook pagina (zie link op mijn website) voor een foto impressie van de 2-daagse reis naar deze verrassende bestemming!

 

 

Share this: