Battlefield Tours

Klaprozen. Ze bloeien op de voormalige slagvelden als teken van hoop!

800px-Poppy20041

Zo’n 2 maanden geleden kwamen vele Canadese gasten naar Nederland om de herdenking van 70 jaar vrijheid bij te wonen. Maar er is zoveel meer te herdenken. In 2015 is het ook 100 jaar geleden dat Canadese en Amerikaanse troepen naar Europa kwamen, in Flanders Fields, om te strijden in de Eerste Wereldoorlog.

Een van hen was de arts John McCrae en hij schreef een gedicht over deze poppies, In Flanders Fields.

In Flanders’ fields the poppies blow P9050623-Copy-980x540
Between the crosses, row on row,
That mark our place: and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below…

John McCrae is een van de gevallenen van de Eerste Wereldoorlog. Zijn gedicht wordt jaarlijks vele malen voorgedragen.

Nog ieder jaar komen er vele Canadezen naar Europa om de gevallenen te herdenken en de ‘Battlefields’ van de beide Wereldoorlogen te bezoeken. Om stil te staan bij de gebeurtenissen, om te herdenken en om te realiseren wat een groot goed het is dat we nu in vrijheid kunnen leven.

In Ieper wordt iedere avond, echt iedere avond, om 20.00 uur een ‘Last Post Ceremony’ gehouden bij de Meninpoort. Een indrukwekkende bijeenkomst waar elke avond weer veel mensen aanwezig zijn.

Dieppe Canadian War Cemetery

 

 

 

Maar ook andere begraafplaatsen en gedenkplaatsen zoals Dieppe en Vimy Memorial worden tijdens zo’n Battlefield Tour bezocht. Het gevecht om Vimy Ridge vond in 1917 plaats en de voorbereidingen voor de 100-jarige herdenking zijn al in volle gang.

John HetheringtonEen zeer betrokken Canadese geschiedenisleraar, Mr. John Hetherington, organiseert en begeleidt al vele jaren Battlefield Tours (http://www.battlefieldsofeurope.ca). Niet alleen voor veteranen en familieleden, maar vooral ook voor studenten, jongeren, geïnteresseerden. Ook Nederlandse gasten zijn welkom op deze Battlefield tours.

Omdat we moeten blijven herdenken.
Opdat de klaprozen blijven bloeien, als teken van hoop!

Share this: