70 jaar bevrijding!

Het is alweer achter de rug. Het herdenken van de gevallenen op 4 mei en het vieren van de vrijheid op 5 mei. Maandenlange voorbereiding ging vooraf aan deze viering van 70 jaar bevrijding; in dit geval eigenlijk een hele week vol bijzondere momenten.

Heroes Welcome Schiphol May 2015Op zaterdag 2 mei kwamen honderden Canadezen aan in Nederland. Een groot deel kwam met een speciale KLM-vlucht en kregen een heldenontvangst op Schiphol. Het taxiënde vliegtuig reed onder een boog van water door, een eerbetoon aan al deze gewaardeerde bezoekers waaronder tientallen veteranen.

 

Veel gasten verbleven in gastgezinnen en kregen een gevarieerd programma aangeboden. De dank aan alle vrijwilligers van het comité Welcome Again Veterans is dan ook groot. Ook verbleven er diverse Pipes & Drums muziekkorpsen in verschillende hotels. Zij verzorgden prachtige en indrukwekkende optredens en werkten mee aan de diverse herdenkingsmomenten.

11203010_874888602603406_7084662794812861453_n[1]Indrukwekkend was de ceremonie op de Canadese Begraafplaats in Holten. We moeten blijven herinneren en in Holten is men zich daar terdege van bewust. Schoolkinderen spelen een actieve rol in alle ceremonies. Meer dan 4000 mensen waren aanwezig op dit gedenkwaardige moment.

Logistiek gezien was het een hele klus om alle gasten op het juiste moment op de goede plek te krijgen maar de medewerkers van Oad in Goor hebben daarvoor geweldig veel werk verzet. BDL-Grouptravel mocht in opdracht van Verstraete Travel & Cruises de hotelovernachtingen en de posttour naar Normandië organiseren. Een dankbare taak.

11206592_439835359524180_5142048853038082695_oPersoonlijk was ik ook betrokken bij het verblijf van de Colchester Legion Pipes & Drums uit Truro, Nova Scotia. Zij overnachtten in Hellendoorn in het Fletcher Hotel en hebben o.a. meegewerkt aan een indrukwekkend bevrijdingsconcert met de Hellendoornse Harmonie op 8 mei jongstleden. Nog nooit heb ik zo'n emotionele versie van 'Highland Cathedral' mogen beluisteren, in een unieke samenwerking tussen de Colchester Pipes & Drums en het orkest van de Hellendoorns Harmonie. Op YouTube is het te beluisteren en via Facebook gaat het filmpje inmiddels de wereld rond.

Nu zijn de Canadese gasten weer vertrokken. Deels terug naar huis, deels op doorreis in Europa, deels bij vrienden in Nederland, etc. Maar zonder uitzondering zijn ze vertrokken met een gevoel van dankbaarheid en met de wetenschap dat vriendschappen zijn verstevigd en nieuwe vriendschappen zijn ontstaan.

We will remember them!

Share this: