Verrassing!

Het waren enerverende weken in september en oktober. Ik heb weer veel reizen mogen verzorgen voor diverse groepen en ben zelf ook een paar keer mee geweest om groepen te begeleiden. Er is me de afgelopen weken iets opgevallen! Iets, dat eigenlijk zo ongelooflijk voor de hand ligt, maar dat ik nu eigenlijk pas voor het eerst bewust heb toegepast en waarvan ik het effect persoonlijk heb mogen ervaren: verras je gasten!

Wat heb ik gedaan?
Aan een aantal reizen heb ik een of meerdere verrassende elementen toegevoegd. Onderdelen, die wel besproken waren met de opdrachtgever, maar die niet in het (in eigen beheer en op maat gemaakte) programmaboekje stonden vermeld. En juist deze details zorgden voor de onvergetelijke momenten van de reizen.

Een verrassende boottocht!
IMG-20160924-WA0030Een paar voorbeelden. Op Ibiza hadden we een ‘boottocht’ in het programma staan, maar ter plaatse lag er een prachtig authentiek zeilschip voor ons klaar met aan boord hapjes en drankjes, heerlijke matrassen waarop men kon zonnebaden en er was een DJ die voor passende muziek zorgde. Dit maakte dat de boottocht aanvoelde als een echte verwencruise en dat de gasten direct in de speciale en o zo relaxte sfeer van Ibiza werden gebracht!
En de zonsondergang die we mochten beleven vanaf dit zeilschip was werkelijk spectaculair. Wat een prachtig begin van een 3-daagse incentive.

Een privé concert in de Opera!
20161007_093418In Budapest kreeg een ander gezelschap een rondleiding door de Staatsopera. Een prachtig gebouw dat op de gehele groep indruk maakte. Aan het eind van de rondleiding kreeg men in het indrukwekkende trappenhuis een glaasje sekt aangeboden. Een man, die in een hoekje op een stoel zat, stond op en begon een prachtig operalied voor onze groep te zingen. Vervolgens kwam er een fraaie jongedame die met een gouden keel het operettelied ‘O Mio Babbino Caro’ ten gehore bracht. En er volgde nog een duet dat voor kippenvel zorgde bij de hele groep.  Men raakte er niet over uitgepraat!

Ludieke transfers!
20161007_121831Tijdens een groepsreis zijn regelmatig transfers nodig en meestal gebeurt dit per (lokale) touringcar. Maar tijdens de afgelopen weken hebben we die touringcar regelmatig vervangen door een ander vervoermiddel, zonder dit in het programma te vermelden. Zo stonden er in Budapest fietstaxi’s klaar voor de groep en in Wenen reisde men per paardenkoets (Fiakers). Ook hebben wij tijdens een van de reizen gebruik gemaakt van een oldtimer tram. Telkens weer een kleine verrassing voor de groep die in grote mate bijdroeg aan de positieve reiservaring.

Verrassing voor de organisatie…..
Uiteraard kom ik als organisator zelf ook wel voor ‘verrassingen’ te staan, maar daar ben ik liever op voorbereid!
20160923_210353Op Ibiza hadden we een diner georganiseerd op een dakterras, maar er was geen uitwijkmogelijkheid naar een locatie binnen. Niet nodig, volgens de eigenaren, op Ibiza is het altijd mooi weer! Op de  dag zelf betrok het echter aan het eind van de middag en dreigde het onweer groots en flitsend aan de altijd zo strakblauwe hemel! Nadat ik met mijn lokale agentschap toch een plan B had opgesteld, gingen we met gerust hart naar onze buitenlocatie. De ver weg rommelende donder en lichtflitsen gaven het diner een extra dimensie en het onweer barstte los na middernacht, toen de hele groep veilig weer terug was in het hotel.

20161009_093615In Budapest moest er daadwerkelijk aan het programma worden gesleuteld vanwege de weersvoorspellingen. Het kan in oktober prachtig en warm herfstweer zijn in Hongarije, maar wij kregen de eerste plaagstootjes van Koning Winter met temperaturen rond het vriespunt (en strakblauwe lucht hetgeen voor prachtige plaatjes zorgde). Onze geplande picknick in het stadspark werd daarom een heerlijk buffet in een restaurant. Een beetje improvisatietalent is af en toe wel nodig!

Verrassing? Het blijkt een geweldige toevoeging als het de gasten (goed gepland) overkomt. En de reisorganisator? Die komt liever niet voor verrassingen te staan!

PS: foto’s van de beschreven reizen naar Ibiza en Budapest vind je in de fotogalerij op deze website!

Share this: